Verdiepingsdag werken met de duplomethodiek te Antwerpen

Inhoud

Verdiepingsdag werken met de duplomethodiek te Antwerpen
Datum: 17 december 2021
uur: 09.30u tot 16.30u
aantal lesuren: 6u

Locatie: TPC te Wilrijk

Deze verdiepingsdag richt zich tot iedereen die reeds een introductie in het werken met duplo-popjes heeft gevolgd en daarmee aan de slag is gegaan.
Tijdens deze dag gaan we vooral aan de slag met de specifieke vragen en wensen van de deelnemers en worden zo verdere toepassingsmogelijkheden aangereikt.

Programma

Werken met de duploblokjes is ontwikkeld door de Nederlandse therapeute Marleen Diekmann en dient als methodische ondersteuning bij psycho-therapie. De contextuele benadering van Ivan Boszormeny-Nagy vormt het kader van deze methodiek. Het is een belangrijk instrument om een verhaal in beeld te brengen en kan ook gebruikt worden om trauma’s te bespreken.  

De taal wordt uitgedrukt door middel van duplo poppetjes in allerlei maten, soorten, generaties en culturen. Ze hebben verschillende huidskleuren, er zijn afwijkende types om bepaalde karakteristieken te symboliseren en er zijn er in allerlei leeftijden, van baby’s tot grootouders. Ze kunnen staan en zitten en hun armen en benen kunnen bewegen. Naast de poppetjes kan er ander materiaal gebruikt worden om allerlei mogelijke beelden en betekenissen te symboliseren. Zo kan men gekleurde vierkantjes gebruiken om processen, klachten of symptomen aan te duiden, schatkistjes om krachtbronnen aan te duiden en verhogingen om iemand groot te maken. Als grens tussen het verleden en het heden gebruikt men een toverstokje. De samenstelling van het materiaal hangt af van de smaak, stijl en creativiteit van de hulpverlener en cliënt. Zo kan als symbool voor alcoholisme een klein flesje genomen worden maar daarvoor kan je ook andere symbolen verzinnen.  

De cliënt en de hulpverlener spelen met de poppetjes alsof ze aan het schaken zijn. Dit ‘schaakspel’ zet de emotionele en relationele geschiedenis stukje bij beetje op tafel. Stukjes uit het verleden worden zichtbaar en dit kan veel teweeg brengen. Mensen die onverdraaglijke dingen meegemaakt hebben, geraken soms verlamd. Het zien van hun eigen werkelijkheid in gekleurde, zich verplaatsende poppetjes, plastieken vierkantjes en symbolen brengt hen opnieuw in beweging. De humor en de speelsheid die van de poppetjes uitgaan maken de werkelijkheid bespreekbaar en beter te verdragen. Door symbolen toe te voegen aan de poppetjes en de poppetjes in verhouding te zetten tot elkaar, krijg je de betekenis ook vlugger helder.  
De poppetjes blijken een internationale zeggingskracht te hebben, vooral in gebieden waar cliënten creatiever zijn en minder verbaal theoretisch dan in Europa.

Opleiders

Trainer: Nele De Greve

Schrijf je in voor deze opleiding

Kies het aantal deelnemers.
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum
E.g., 25/09/2021
Deze vindt u onderaan deze pagina onder "nuttige links".