Techniek van het wapenschild

Inhoud

De techniek van het wapenschild kan helpen om weer houvast en herkenning te vinden, om verbinding te maken met jezelf, je gezin en je familie, zodat elke betrokkene op een gepaste manier met zijn rouw kan omgaan en elkaars rouwreacties beter kan begrijpen.

Je leert tijdens deze workshop deze techniek te doorgronden, te bevatten en effectief toe te passen met je cliënten. 

Luc Claes gaf rond deze techniek een succesvolle workshop op de studiedag van het VCW rond rouw en rouwverwerking.
https://www.contextueelwerkers.eu/files/symposium/Verlies%20en%20Leven-7%20november%202018.pdf

 

Programma


Een gezin kan uit balans geraken door plotse, ingrijpende gebeurtenissen of sluimerende moeilijke thema’s zoals overlijden, ziekte, beperking, echtscheiding, relatiebreuk, ongeval, ontslag. Er kan een onevenwicht ontstaan in het persoonlijke, gezins- en/of familiale proces dat plaatsvindt naar aanleiding van het verlies. Soms geraken kinderen, jongeren, volwassenen, gezinnen en families hun houvast kwijt. Het lijkt alsof de grond onder hun voeten verdwijnt en iedereen een ‘andere taal’ spreekt waardoor ze elkaar niet meer begrijpen. Het rouwproces is voor iedereen anders, het stilstaan bij wat er niet meer is of niet meer kan, niet meer lukt, niet meer mag... 

 

PROGRAMMA
Tijdens deze vormingsdag verdiepen we ons in:
- levend verlies
- de impact van verlies
- chronische rouw
- een rouwproces, een rauw proces
- oudere rouwmodellen versus nieuwe rouwmodellen
Het wordt een doe-dag waarbij ieder een eigen wapenschild leert maken. Een wapenschild ter verdediging, als bescherming en als houvast tijdens het rouwproces.
Deze techniek is toepasselijk binnen de contextuele therapie of counseling. Ze brengt dialoog en verbinding op gang en past in de meerzijdig partijdige houding, alsook binnen het intergenerationele denken.
Tijdens de studiedag van het VCW konden we een voorsmaakje proeven van deze workshop en daar is ook het idee ontstaan om er een volledige studiedag rond te bouwen.

Opleiders

Luc Claes
Kinder- jongeren- en gezinstherapeut
Opgeleid als kinder- jongeren- en contextueel gezinstherapeut.  Luc heeft meer dan 20 jaar ervaring in de jeugdhulpverlening waarvan meer dan 10 jaar in een voorziening voor jongeren met gedrags- en of emotionele problemen binnen het VAPH.  Doorheen de jaren volgde hij nog tal van andere opleidingen om zijn expertise te vergroten (bv. Rond ADHD, ASS, drugpreventie, opvoedings- en ontwikkelingsproblemen, talenten, …).  Luc heeft tevens een grote affiniteit in het werken met kinderen en jongeren met een mentale beperking.  Luc is werkzaam in de groepspraktijk De Kanteling, praktijk Kidz, praktijk AndersKan en is tevens mee bestuurder van Leren over Leven, leerschool voor contextuele hulpverlening.

Luc Claes (22/08/1973)

Schrijf je in voor deze opleiding

Registrations have ended on do, 06/20/2019 - 00:00.