Een contextuele kijk op ouderschap

Inhoud

Een contextuele kijk op ouderschap
datum: 16 november 2021
uur: van 9.30u tot 16.30u
aantal lesuren: 6u
locatie: TPC te Wilrijk

De pedagogische visie van Iván Nagy: Een kind IS door zijn ouders.
Ouders zijn voor kinderen erg belangrijk, dat weten we. Ze horen onlosmakelijk bij elkaar. Maar wist je ook dat in die unieke band ook dieperliggende factoren meespelen?
Vanuit zijn therapeutisch werk met kinderen ontwikkelde Iván Böszörményi-Nagy een theorie over de belangrijke band tussen ouder en kind en over de belangrijke positie die ouders innemen. 

Nagy’s werk staat bekend onder de naam “contextuele therapie”. Eén van de centrale ideeën hierin is de onvoorwaardelijke loyaliteit tussen ouders en kinderen.
Kinderen krijgen van hun ouders het leven, daardoor zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij het oneindig groot cadeau van het leven voelt elke mens namelijk de drang om iets terug te geven. De existentiële loyaliteit ontstaat door de geboorte.
Nagy gebruikt graag het beeld van een balans: geven en nemen moeten in evenwicht zijn. Kinderen krijgen van hun ouders, maar geven ook terug. In de meeste gezinnen loopt dat vanzelf goed, maar soms raken relaties verstoord. Dan treedt er volgens Nagy een onevenwicht tussen geven en nemen. Wat uit balans raakt in één generatie, wil de volgende weer in evenwicht brengen.  Daarom is het belangrijk een intergenerationele kijk te integreren in het omgaan met ouderschap als hulpverlener.

Programma

Het ouderschap bestaat uit :
- Het kind veiligheid bieden
- Het kind verzorgen
- Zicht houden op het kind
- Verwachtingen overbrengen op het kind
- Grenzen stellen
Hoe kunnen ouders omgaan met deze verantwoordelijkheden en wat nemen ze mee vanuit hun kindertijd?

Na het schetsen van een theoretisch kader en het bespreken van de begrippen: legaat/delegaat, roulerende rekening, parentificatie verkennen we de verschillende posities (derde dimensie) in families.

Opleiders

Opleider: Sandra Nuykens.

Zij is contextuele psychotherapeut en rouwtherapeut met een zelfstandige praktijk. Zij volgt een masteropleiding Psychologie aan de VUB (laatste jaar).
Zij heeft een ruime ervaring in de Bijzondere Jeugdzorg, Ouderenzorg en Gehandicaptenzorg. Voor Leren over Leven begeleidt zij workshops en is zij supervisor in de basisopleiding.
Zij is lid van de BVRGS.

Schrijf je in voor deze opleiding

Kies het aantal deelnemers.
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum
E.g., 25/09/2021
Deze vindt u onderaan deze pagina onder "nuttige links".